Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

ВРЮ відкрила дисциплінарну справу стосовно судді ВАСУ Чумаченко Тетяни Анатоліївни

241492 ПЕРЕГЛЯДІВ

За результатом розгляду на засіданні 18 січня 2016 року питання про відкриття дисциплінарних справ чи відмову у їх відкритті стосовно 10 суддів вищих та Верховного Суду України Вища рада юстиції ухвалила відкрити дисциплінарну справу за скаргою голови виробничого кооперативу «Керамік» Кожанової Л.М. стосовно судді Вищого адміністративного суду України Чумаченко Тетяни Анатоліївни.

Таким чином, ВРЮ визнала викладені у скарзі доводи щодо недотримання суддею визначених Кодексом адміністративного судочинства України строків розгляду касаційної скарги достатніми для відкриття дисциплінарного провадження стосовно судді ВАСУ.

Водночас Вища рада юстиції відмовила у відкритті дисциплінарної справи стосовно:

- судді Вищого адміністративного суду України Рецебуринського Юрія Йосиповича  за скаргою Синяченка В.П. від 27 серпня 2014 року;

- суддів Верховного Суду України Жайворонок Тетяни Євгенівни та Онопенка Василя Васильовича за депутатським зверненням народного депутата України  Лабунської А.В., яке надійшло до Вищої ради юстиції 07 листопада 2011 року;

- судді Вищого адміністративного суду України Розваляєвої Тетяни Самуілівни за зверненням прокурора міста Києва Бескишкого М.Г. від 27 травня  2013 року;

- судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Леванчука Андрія Олексійовича за скаргою Бойка М.А.;

- суддів Вищого адміністративного суду України Сороки Миколи Олексійовича, Стрелець Тетяни Геннадіївни за зверненням Шохи Л.В.

ВРЮ залишила без розгляду питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Вищого адміністративного суду України Бим Магдалини Євгеніївни за зверненням Шохи Л.В. та стосовно судді Вищого адміністративного суду України Юрченка Василя Васильовича за заявою Барабаш Н.В. у зв’язку з їх звільненням з посад за загальними обставинами.

Крім того, Вища рада юстиції розглянула скаргу представника судді Голосіївського районного суду міста Києва Фролова Максима Олександровича – Кравця Ростислава Юрійовича на рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 22 вересня 2015 року №2378/дп-15 про направлення до Вищої ради юстиції висновку щодо встановлення фактів, які свідчать про порушення суддею присяги, та рекомендування розглянути питання про його звільнення з посади з цих підстав.

Вища рада юстиції вирішила скаргу судді задовольнити частково, виключивши із рішення посилання на звернення голови ГО «Майдан – Громадський контроль» Колбанцева В.В., а в іншій частині рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від  22 вересня 2015 року залишити без зміни. Водночас прийняте рішення дозволяє Вищій раді юстиції розглянути висновок Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо порушення присяги у діях судді Голосіївського районного суду міста Києва Фролова М.О.

Зазначимо, що підставою для ухвалення висновку ВККСУ стосовно судді Фролова М.О. стали порушення, допущені, на думку Комісії, суддею під час розгляду справи про притягнення до адміністративної відповідальності Лук’янчука С.Ю., якого було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 122-2 КУпАП, та призначено йому адміністративне стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами строком на три місяці.

За результатами апеляційного розгляду 18 лютого 2014 року апеляційним судом міста Києва апеляційну скаргу  Лук’янчука С.Ю. на постанову Голосіївського районного суду м. Києва від 13 січня 2014 року у справі № 752/44/14-П (провадження № 3/752/198/14) залишено без задоволення, а постанову суду першої інстанції – без змін.

4 березня 2014 року постановою судді Голосіївського районного суду м. Києва Фролова М.О. Лук’янчука С.Ю. було звільнено від адміністративної відповідальності за статтею 122-2 КУпАП у зв’язку із набранням чинності Законом України «Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України». 

У березні 2014 року народний депутат України VII скликання  Петренко П.Д. звернувся до ВККСУ із зверненням, у якому йшлося про безпідставне призначення громадянину Лук’янчуку С.Ю.  адміністративного стягнення у виді позбавлення права керувати транспортними засобами строком на 3 місяці.

У червні 2014 року Міністр юстиції України Петренко П.Д. направив до ВККСУ звернення голови Громадської організації «Майдан – Громадський контроль» Колбанцева В.В., в якому порушив питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Голосіївського районного суду м. Києва Фролова М.О. і щодо факту безпідставного притягнення до адміністративної відповідальності громадянки Волоско-Демків Оксани Іванівни.

ВККСУ 22 вересня 2015 року прийняла рішення № 2378/дп-15 про направлення до ВРЮ висновку щодо встановлених фактів, які свідчать про порушення суддею Голосіївського районного суду міста Києва Фроловим М.О. присяги та рекомендувала ВРЮ розглянути питання про звільнення судді Фролова М.О. з посади судді з підстав, передбачених пунктом 5 частини п’ятої статті 126 Конституції України (порушення присяги).

Утім, під час розгляду у  Вищій раді юстиції скарги судді було встановлено, що вказане звернення голови ГО «Майдан – Громадський контроль» Колбанцева В.В. досліджено Комісією не було, у зв`язку із чим ВРЮ вирішила задовольнити скаргу судді частково.

«Під час засідання Вищої ради юстиції нами було встановлено, що попри зазначення у рішенні Комісії про розгляд звернення голови ГО «Майдан – Громадський контроль» Колбанцева В.В., воно, фактично,  Комісією по суті розглянуто не було, – зазначив Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк у коментарі представникам ЗМІ за підсумками засідання ВРЮ 18 січня 2016 року. – Під час засідання заявниця пояснила, що вона зверталася з такою ж скаргою і до Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, однак це питання не було розглянуто і ТСК».

Голова ВРЮ нагадав, що ТСК не передала на розгляд ВРЮ близько 300 матеріалів стосовно суддів, що виносили рішення у період масових акцій протестів в Україні з 21 листопада 2013 року до набуття чинності Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».

І.Бенедисюк зазначив, що прийняте рішення дозволяє Вищій раді юстиції розглянути висновок Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо порушення присяги у діях  судді Голосіївського районного суду м. Києва Фролова М.О., однак встановлені обставини  порушують питання про співмірність призначеного судді покарання.

Наступне засідання Вищої ради юстиції відбудеться 21 січня 2016 року.

За матеріалами Вищої ради юстиції

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео