Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

“Ніяких виборів під дулом кулеметів не буде” – Володимир Зеленський

“Ніяких виборів під дулом кулеметів не буде” – Володимир Зеленський
33404 ПЕРЕГЛЯДІВ

Хвиля протестів прокотилася Україною через узгодження формули Штайнмаєра. Це схема вирішення конфлікту на Донбасі, згідно з якою закон про особливий статус Донбасу почне діяти на постійній основі. Це може статися після місцевих виборів.

Таке рішення запропонував у 2015 році тодішній міністр закордонних справ, а тепер президент Німеччини Франк Штайнмаєр під часу зустрічі “Норманської четвірки”. 

Сутність формули така. Верховна Рада України має ухвалити закон про вибори на окупованих територіях. У день волевиявлення о 20-й Донбасу тимчасово надається особливий статус. Це положення діє до звіту ОБСЄ, яка слідкує, щоб вибори відбулися згідно зі стандартами місії та українською Конституцією. Якщо ОБСЄ схвалює вибори - особливий статус Донбасу встановлюється на постійній основі.

Сьогодні вранці голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко на своїй сторінці у соцмережі пояснив:

“Україна рухається в напрямку припинення кровопролиття на Донбасі. Вчора ніхто нічого не підписував. Представник України в ТКГ Леонід Кучма письмово повідомив представника ОБСЄ М.Сайдіка про те, що Україну влаштовують формулювання, погоджені радниками глав держав Нормандського формату в Мінську 1 вересня 2019 року. Усе інше - предмет для переговорів, результати яких втілюватимуться в життя не змінами до Конституції, а законами України, які приймає Верховна Рада”.

А вчора, 1 жовтня, Володимир Зеленський на вечірньому брифінгу запевнив: капітуляції не буде:

“Ніяких виборів під дулом кулеметів не буде. Закон про особливий статус Донбасу є. Він діє до 31 грудня 2019 року. Буде новий закон, який розроблятиме парламент у тісній співпраці та публічному обговоренні із суспільством. І в цьому законі не буде перейдено жодної червоної лінії. Саме тому не буде й немає ніякої капітуляції”, – наголосив президент.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео