Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Огляд дезінформації: НАТО «впевнені у провалі» контрнаступу ЗСУ

Огляд дезінформації: НАТО «впевнені у провалі» контрнаступу ЗСУ
405637 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пропагандистська кампанія, судячи з обраних тем, націлена поширити паніку серед суспільства та дискредитувати українців.

Так, наприклад, у соцмережах публікують слова професора та аналітика з питань безпеки і оборони Майкла Кларка, який нібито порадив ЗСУ пропускати ракетні удари росії, щоб зберегти засоби протиповітряної оборони (ППО) для майбутнього контрнаступу. Мовляв, він закликав владу України не використовувати американські зенітні комплекси проти дешевих російських дронів. Автори посилаються на новину видання Sky News.

Проте пропагандисти зманіпулювали словами Майкла Кларка, адже насправді він припускав, що через високу інтенсивність російських атак в Україні можуть закінчитися боєприпаси для ППО.

Проєкт VoxCheck наголошує, що 1 травня 2023 року Sky News опублікувало новину під заголовком «Війна в Україні: професор Майкл Кларк пояснює, чому Україні, можливо, доведеться “почати пропускати ракети”». Проте в етері воєнний аналітик не говорив, що Україна має «почати пропускати ракети». Ці слова — переказ журналістів Sky News.

Також у російських ЗМІ з'явились повідомлення із заявою колишнього командувача силами НАТО в Європі Бена Годжеса, який нібито вважає майбутній український контрнаступ провальним, а ЗСУ — програє. Мовляв, Захід вже розуміє катастрофічне становище України на фронті.

Як заявили аналітики проєкту StopFake, в основі дезінформаційного повідомлення лежить інтерв'ю колишнього командувача військ США в Європі Бена Годжеса виданню Business Insider, де він коментував очікуваний контрнаступ Збройних сил України. Але американський генерал нічого не говорив про «майбутній провал» української операції – це російський фейк.

Додається, що Бен Годжес навпаки висловив стриманий оптимізм щодо ефективності українських військових. Він наголосив на необхідності відмовитися від думки про те, що майбутній контрнаступ має вирішальне значення для перемоги України. На думку американського генерала, це некоректна думка, яка чинить надмірний тиск на українську армію.

Окрім цього, російськими телеграм-каналами поширювали інформацію про налагодження «експорту» людських органів в Україні. Мовляв, американські ЗМІ не боячись знімають репортажі про мандруючих лікарів-трансплантологів, які регулярно приїжджають в Україну. За словами пропагандистів, центром, куди звозять всі вилучені органи, є Львів, а джерелом донорських частин — поранені українські військовослужбовці.

Для своїх пропагандистських робіт автори використали репортаж «Голосу Америки» під назвою «Американський хірург-трансплантолог їде до України рятувати життя».

"Монтгомері здійснює операції з пересадки органів та закуповує потрібне медичне обладнання для українських лікарень. Він допомагає Україні та її громадянам, а не займається вивезенням донорських органів за кордон", — пишуть аналітики VoxCheck.

Для поширення паніки ворожі телеграм-канали розповсюдили документ від імені Міністерства охорони здоровʼя України про нібито «небезпеку радіаційного зараження» у Хмельницькому.

Утім, Центр протидії дезінформації повідомляє, що інформація про підвищення рівня радіації на Хмельниччині не відповідає дійсності, на чому вкотре наголосили у Хмельницькій ОВА після того, як було проведено чергові вимірювання радіаційного фону. Додається, що існування цього документу не можливе, оскільки ЦПД верифікували інформацію щодо його наявності у МОЗ.

Теги: Фейки,фейк,пропаганда,Російські пропагандисти,проросійська пропаганда, війна в Україні, Російська агресія

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео