Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Швеція обмінюється досвідом з Україною у сфері енергетики

Швеція обмінюється досвідом з Україною у сфері енергетики
409364 ПЕРЕГЛЯДІВ

Представники України та Швеції зустрілись, щоб обговорити напрямки подальшої співпраці між країнами. Від лиця України виступив заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков, який зустрічався з Адамом Амбергом, керівником напрямку реформ Посольства Швеції в Україні.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Представники обох країн обговорили результати зустрічі міністра енергетики Германа Галущенка та віцепрем’єр міністра, міністра енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Ебби Буш, а також сторони поговорили про напрямки майбутньої співпраці між країнами. Ярослав Демченков висловив подяку Швеції, за надану допомогу та безкомпромісну позицію шведського уряду щодо відмови від російських енергоносіїв.

«Наші об’єкти генерації та електричні мережі - критично важлива інфраструктура, яка суттєво постраждала внаслідок російської агресії. А тому допомога від міжнародних партнерів є важливою для підготовки до наступної зими та проведення ремонтних робіт. Зараз ми працюємо над посиленням стійкості енергосистеми. Одним з таких рішень стане розвиток розподіленої генерації з використанням відновлюваних джерел енергії, децентралізація енергетики з урахуванням потенціалу регіонів та спроможності громад», — заявив заступник міністра енергетики України.

Ярослав Демченков також відзначив досвід Швеції у створенні ринкових умов роботи енергетичного сектору, зокрема ВДЕ, розвитку мереж та балансуючих потужностей. Наголошується, що ці технології є надзвичайно цікаві та корисні для України в сучасних умовах. Окремо Демченков зупинився на середньостроковій перспективі розвитку енергетичного сектору після перемоги України. Згадуються прогнози експертів, за якими передвіщають подвоєний попит на електроенергію до 2032 року, тому для держави важливо перейти від  енергії, що використовує викопне паливо, до «зеленої». 

На думку Ярослава Демченкова, країна має можливість стати кластером «чистих» енергетичних технологій. Для цього потрібні інвестиції та досвід, який є у Швеції, і сторони зацікавлені у співпраці.

«Україна має амбіцію стати кластером «чистих» енергетичних технологій. І нам будуть потрібні значні інвестиції, аби держава здійснила енергетичний перехід, повністю відмовилась від викопного палива на користь відновлюваних джерел енергії, а також максимально електрифікувала усі галузі економіки. Інвестиції в чисті зелені технології - наш пріоритет. Прогресивний досвід Швеції в реалізації подібних проєктів стане нам у пригоді, і ми зацікавлені у тісній співпраці між нашими урядами», — підкреслив заступник міністра енергетики України.

Нагадаємо, що 25 травня Президент України Володимир Зеленський також зустрівся з міністром оборони Королівства Швеція Полом Йонсоном, що є важливим знаком солідарності Швеції з Україною. Володимир Зеленський подякував шведському народові за підтримку України, зокрема як на полі бою, так і дуже важливу фінансову та гуманітарну допомогу.

«Дуже дякую вашій країні, вашим громадянам, усьому шведському суспільству за велику підтримку нашої країни протягом усієї цієї повномасштабної війни. За підтримку як на полі бою, так і дуже важливу фінансову та гуманітарну допомогу», — сказав Глава держави.

Він також окремо відзначив рішення Швеції приєднатися до міжнародної танкової коаліції на підтримку України та передати 10 танків «Леопард-2». Окрім того, Президент України висловив подяку за лідерство Швеції у формуванні «коаліції БМП CV-90», створення та активна робота якої дозволить суттєво посилити оборонні спроможності захисників України на полі бою.

Теги: Міністерство енергетики,Міністр енергетики Галущенко,Ярослав Демченков,Міністр енергетики Герман Галущенко, Швеція,Україна — Швеція,Міжнародна підтримка

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео