Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Огляд дезінформації: Україна готує ядерний удар по росії, ЗСУ «обстріляли Херсонську область під час евакуації жителів»

Огляд дезінформації: Україна готує ядерний удар по росії, ЗСУ «обстріляли Херсонську область під час евакуації жителів»
420623 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пропагандистська кампанія протягом тижня активно поширювала дезінформацію для дискредитації Збройних Сил України та України загалом. Тому з московських "рупорів" лунали заяви про нібито ядерний удар по російській федерації чи обстріл українськими військовослужбовцями людей, які евакуювали жителів Херсонщини.

Щодо першого: російські ресурси стверджують, що Федеральна служба безпеки звинуватила військову розвідку України у підготовці ядерного удару по території рф. Окрім цього автори згадують  фейк про «брудну бомбу», яку теж нібито застосує Україна. 

 Проте проєкт StopFake наголошує, що міжнародне  агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) систематично проводить інспекцію  всіх ядерних об’єктів в Україні й підтверджує, що ніяка незаконна активність там не ведеться. 

Щодо другої заяви: у кремлівських ресурсах та соціальних мережах з'явились повідомлення про обстріл ЗСУ Херсонської області під час евакуації мирних жителів із підтоплених районів. За словами російських ЗМІ, про це повідомив самопроголошений «глава уряду регіону» Андрій Алексєєнко  у своєму Telegram-каналі.

Однак російські пропагандисти не надають достовірних доказів своїх слів, на чому й наголошують аналітики проєкту StopFake. Вони також зауважили, що в мережі було опубліковано десятки відео і фото того, як під час евакуації цивільні особи, журналісти та рятувальники потрапили під обстріл у Херсоні. Фотограф і журналіст Стас Юрченко, який перебував на місці подій під час обстрілу,  повідомив у своєму Twitter, що, судячи зі звуків, армія РФ обстрілює місто зі ствольної артилерії та «Градів».

Також для дискредитації військових та України пропагандисти поширили відеоматеріал, на якому нібито український військовослужбовець «випадково» потрапляє на місце операції з пересадки органів у «польових умовах». Додається, що логотип на контейнері з відео дуже схожий на логотип кардіологічного центру у Великій Британії. 

Аналітики Voxcheck зауважують, що першим поширив відео пропагандист Андрій Руденко, який системно публікує дезінформацію про Україну. Окрім цього, підтверджень, що це були саме українці, пропагандисти не надали, адже вже траплялися випадки, коли російські військові перевдягалися у форму ЗСУ.

Поширюючи новину про ураження українських складів в Умані Черкаської області, у яких нібито знаходилась зброя, БпЛА й техніка ЗСУ, російські пропагандисти хочуть показати, як перемагають на лінії фронту.

Проте у Центрі протидії дезінформації розвінчують цю заяву. У ЦПД наголошують, що автори посилаються на міністерство оборони росії й додають відео з потужним спалахом. Насправді ж ця інформація  є черговим фейком держави-терориста. За словами начальника Черкаської ОВА, ворог влучив по промисловому обʼєкту та автомийці, в результаті чого постраждали восьмеро людей.

У проросійських телеграм-каналах також поширювали  інформацію, що начебто німецькі діти повинні працювати один раз на тиждень, а зароблені гроші віддавати на підтримку України. Як доказ демонструють трудовий договір, який нібито повинні заповнити учні. 

Це спроба дискредитувати образ України серед країн-партнерок, а сама заява — неправда.

У ЦПД змогли верифікувати  інформацію в Посольстві України в Берліні та Генеральному консульстві в Гамбурзі та з'ясувати, що в Німеччині існує загальнонаціональна акція – Соціальний день, коли тисячі школярів по всій країні мають можливість обміняти один свій шкільний день на день роботи своєї мрії. А зароблені гроші вони зазвичай жертвують на благодійність.  

Якщо більш детально, то цим займається молодіжна організація Schüler Helfen Leben, яка працює для молоді та дітей у Південно-Східній Європі з 1992 року. У 2013 році організація розширила свою прихильність до дітей та молоді в контексті сирійського конфлікту. Власне автори дезінформації використали трудовий договір, який стосувався допомоги Сирії у 2017 році й видали його за інше.

Теги: пропаганда,Фейки,фейк,дезінформаційні кампанії,дезінформація,проросійська пропаганда,Російські пропагандисти, війна в Україні, Російська агресія ,Повномасштабна російська агресія

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео