Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Виставка "Вишитий живопис Гончарук Лідії. Нова сторінка"

251699 ПЕРЕГЛЯДІВ

Місце проведення: ІІ поверх Центру Української Культури та Мистецтва,

м. Київ, вул. Хорива, 19-В, тел. (044) 425-12-64,  (044) 425-12-66.

За підтримки Центру Української Культури та Мистецтва.

 

Відвідувачі побачать понад 40 картин, створених за мотивами творчості майстрів живопису від епохи Відродження до наших часів. Усі вони вишиті  шовком в авторській техніці на раритетній швейній машинці «Чайка». Шовкова нитка з точністю до відтінку відтворює всі мазки й штрихи великих майстрів живопису, сповна передає глибину й багатогранність фарб.

Експонуватимуться репродукції витончених жіночих портретів Ренуара і  Вермеєра,  квіти Катарини  Кляйн,  вишуканий натюрморт Хейсума та букети Редона Оділона,  пейзажі Крижицького та Шишкіна. Частина виставки – присвята Україні та її історії. Будуть представлені відомі пейзажі Архипа Куінджі та Петра Левченка, портрети отамана Івана Сірка й полковника Івана Богуна. 

Також Лідія Гончарук вишила серію робіт із авторськими сюжетами, в яких втілена любов до рідного Києва та яскраві дитячі спогади. Так з’явились картини з засніженими куточками Лаври й Києва, мальовничими краєвидами України.

Під час виставки експонуватиметься й унікальна колекція вишитих скриньок. На це майстриню надихнуло захоплення вишуканою середньовічною вишивкою. Це скриньки різних розмірів та форм, вишиті за мотивами творів відомих художників, а також, за власними ескізами. Кожна з них власноруч оформлена шкірою та велюром, прикрашена оксамитом і тасьмою.

Отриманий досвід та пошук нових форм самовираження привели до створення вишитих портретів близьких людей, які вперше можна буде  побачити на виставці.

Зокрема, відвідувачі побачать портрет мами Лідії Гончарук, Марії Іванівни, в дівоцтві Шамрицької, яка є нащадком козацького полковника Лубенського полку Стефана Шамрицького (1660-ті рр.). Картина вишивалась за  старою маленькою фотографією.

Лідія розповідає: «Мама ніколи не вдягала вуаль та горжетку, а для фото вони знайшлися, підкреслили красу мами. Бо в ті часи, наприкінці війни, вдома не залишилось нічого: одяг поміняли на продукти, меблі спалили взимку. Мамі в цьому році виповнилось 95 років. Вишивати я поспішала, бо розуміла, що вік вже дуже поважний. Встигла і дуже від того рада! Мама від неї не в захваті, тому що їй більше подобаються мої пейзажі. «Кому це потрібно?»  – запитує вона. А то потрібно всій нашій родині!».

Лідія Гончарук  народилася в Києві,  в центрі історичної частини міста, на вулиці Воздвиженській.  Із дитинства  милувалась красою старовинних вуличок та гір Старого Подолу.  Малювати почала  рано, але присвятити своє життя суто творчості не склалось.

До вишивки картин приходила поступово. Спочатку це були невигадливі букетики та картинки. Із набуттям  досвіду з`явились більш складні роботи. Згодом Лідія  Гончарук  навчилась перекладати на мову шовкової нитки мазки художника, змішуючи їх, немов фарби, працюючи  голкою, як пензлем або олівцем.  Іноді на створення однієї роботи витрачалось близько 6 місяців.

Брати участь у виставках і благодійних проектах  майстриня  почала з 2015 року, коли накопичилась достатня кількість картин. Усі вони вишиті в єдиному екземплярі, а частина їх опинилася в приватних колекціях України та за її межами. Картини Лідії зберігають відчуття спілкування з живими людьми, природою і майстрами сучасності та попередніх епох.

Під час виставки відбудеться цикл безкоштовних авторських екскурсій. Деталі – за телефоном 0979822783.

 

 

Ласкаво просимо на виставку! Вхід вільний!

 

Час роботи виставкових залів:
Пн.- Пт. – 10:00 – 19:00; Сб. – 10:00 – 18:00; Нд. – вихідний.

Адреса Центру Української Культури та Мистецтва:
Україна, м. Київ, вул. Хорива, 19-В
ст.м. «Контрактова площа» (вихід з метро в бік вулиць Верхній і Нижній Вал)
www.dolesko.com

 

Із питань отримання фотографій, відео-матеріалів, організації ексклюзивних інтерв’ю, сюжетів, цікавих та корисних матеріалів – звертайтеся до Ольги Музиченко за тел.: 097-98-22-783 або по е-mail: olga.muz@dolesko.com.

Теги: виставка ,вишивка,Подол

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео