Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

НАЙДОСКОНАЛІШИЙ У СВІТІ РОЯЛЬ ПРЕЗЕНТОВАНО В ЛУЦЬКУ

НАЙДОСКОНАЛІШИЙ У СВІТІ РОЯЛЬ ПРЕЗЕНТОВАНО В ЛУЦЬКУ
84792 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сказати, що подія, яка відбулася 4 травня в Палаці культури міста Луцька, надзвичайна і рідкісна, – це майже те саме, що не сказати нічого. Вона – унікальна. Вперше в нашому місті і вперше на Волині презентовано, по суті, найдосконаліший рояль  у світі – великий концертний рояль “Steinway & Sons” D-274.

Фірма “Steinway & Sons”  була заснована 1853 року в США емігрантом з Німеччини Генріхом Енґельгардом Штайнвеґом (1797—1871), який за два роки до того змінив своє ім’я на американізоване – Генрі Енгельгард Стейнвей. Ще наприкінці ХІХ ст. визначний айстро-угорський скрипаль Йозеф Іоахім сказав, що “Стейнвей для піаніста є тим самим, що Страдіварі для скрипаля”. Роялі “Steinway & Sons” високо цінували і обирали для виконання Ференц Ліст, Ріхард Ваґнер, Джакомо Пуччіні, Сергій Рахманинов, Ігор Стравінський, Едвард Гріг, Артур Рубінштейн, Джордж Ґершвін, Володимир Горовиць, Дюк Еллінґтон, Біллі Джоел та ін. Свою знамениту “Imagine” Джон Леннон написав саме на інструменті фірми “Steinway & Sons” (потім він був проданий Джорджеві Майклу за 2 млн. доларів). На сьогоднішній день продукція компанії вважається своєрідним концертним еталоном і є у 97 відсотках концертних залів планети – 9 із 10 піаністів світу вибирають саме їхні інструменти.

Презентація унікального концертного рояля (у кожному інструменті фірми близько 12 000 деталей) була організована Луцькою міською радою та Волинською обласною філармонією за підтримки Національної концертної агенції “UKR Artists”. На початку дійства ведуча Оксана Єфіменко привітала присутніх з Великоднем (адже Великодня седмиця триває тиждень) і запросила до слова директора Волинської обласної філармонії, голову громадської організації “Подаруємо Луцьку рояль” Сергієві Єфіменку, котрий дав чудову характеристику презентованому роялю й підкреслив, що, попри надзвичайно високу ціну, це не предмет розкоші, а інструмент першої необхідності в кожному європейському місті, зокрема і в Луцьку. Наявність такого рояля зробило б іще вищим рівень численних концертних імпрез, що відбуваються в нашому місті. Сергій Іванович висловив надію, що завдяки спільним зусиллям міської та обласної влади й пожертвам небайдужих людей великий концертний рояль у Луцьку таки буде…

Ведуча докладно розповіла про лауреата міжнародних конкурсів, артиста “Steinway & Sons”, піаніста-віртуоза і диригента Станіслава Христенка (Україна – США), якому випала честь представляти знаковий рояль у Луцьку. Пан Станіслав – уродженець Харкова. Свою концертну діяльність розпочав іще 11-річним хлопчаком із з сольного концерту у залі Харківської філармонії. З того моменту виступав у найкращих залах світу на п’яти континентах. Тільки впродовж 2013 року Станіслав Христенко був удостоєний Золотої медалі Міжнародного конкурсу піаністів у Клівленді, став лауреатом І премії Міжнародного конкурсу піаністів Марії Канальс, отримав ІV премію на Міжнародному конкурсі королеви Єлизавети у Брюсcелі. Компанії звукозапису США, Великої Британії, Німеччини та Гонконгу випускають альбоми із записами його виконань творів Роберта Шумана, Йоганнеса Брамса, Александра фон Цемлинського, Ернста Кренека (Кшенека) та ін. Виступи та записи С. Христенка отримали схвальні відгуки у численних музичних виданнях світу, серед яких “New York Times” та “Washington Post” (США), “Еl Pais” (Іспанія), “Le Soir” (Бельгія), журналах “Gramophone” та “ВВС Music” (Велика Британія).

Як диригент Станіслав Христенко виступав з оркестром Харківського театру опери та балету імені М. В. Лисенка, Камерним оркестром міста Грац (Австрія), оркестром Моравської філармонії (Чехія), оркестром Королівського Північного коледжу музики (Велика Британія), а також з оркестрами США. Він є лауреатом ІІ премії Міжнародного конкурсу диригентів в Австрії, засновником, музичним директором та диригентом Харківського камерного оркестру “Nova Sinfonietta”, ініціатором Міжнародного фестивалю Kharkiv Music Fest.

Символічно, що концерт у Луцьку пан Станіслав розпочав музикою Ференца Ліста, котрий високо цінував і обирав для виконання творів саме рояль “ Steinway”. У виконанні піаніста-віртуоза прозвучала Угорська рапсодія №2. Слухачі вже з перших акордів змогли відчути насичений, ясний, яскравий, барвистий, якийсь аж сонячний, неповторний тембр презентованого рояля. Не вважаю себе великим фахівцем в оцінці звучання фортепіано, проте якщо порівняти на суто емоційному рівні “ Steinway” із інструментами, на яких часто-густо доводиться грати нашим музикантам, то це буде порівняння кольорового об’ємного зображення з плоским і не завжди кольоровим.

Продовжили концерт 4 пісні в обробці для фортепіано Джорджа Ґершвіна – нащадка емігрантів із України (вкотре варто було подивуватися як звучанню рояля, так і блискучому вмінню Маестро передати національний колорит, цього разу – американський) та Музичний момент №5 ре бемоль мажор (твір 16) Сергія Рахманінова.

Ясна річ, готуючись до волинської презентації великого концертного рояля “Steinway & Sons” D-274, пан Станіслав не міг не включити до програми музику композитора зі світовим іменем Ігоря Стравінського, якого з Лесиним краєм пов’язувало 18 років життя і творчості (щороку на вшанування пам’яті Маестро тут відбувається музичний фестиваль “Стравінський та Україна”). Для виконання було вибрано 3 фрагменти з балету “Петрушка”.

У другому відділі Станіслав Христенко виступав із Академічним камерним оркестром “Кантабіле” Волинської обласної філармонії (художній керівник та головний диригент – лауреат Міжнародної премії Фонду Міхаеля Стріхаржа “Жезл Йоганна Себастьяна Баха”, народний артист України Товій Рівець). Концерт для фортепіано (клавіру) з оркестром фа мінор Йоганна Себастьяна Баха засвідчив, по суті, невичерпні можливості презентованого рояля, зокрема у поєднанні сольних партій з оркестровими. Ще і ще хотілося слухати соло Станіслава Христенка і злагоджену, витончену гру музикантів “Кантабіле”.

Оголошуючи заключний номер презентації – 2-гу і 3-тю частини Концерту для фортепіано з оркестром №1 Фридерика Шопена, ведуча Оксана Єфіменко нагадала, що у залі присутні учасники Міжнародного конкурсу “Шопенівська весна”, що став доброю традицією Луцької музичної школи №1 імені Фридерика Шопена, а також вихованці музичних шкіл Луцька та області разом зі своїми вчителями та батьками.

У другому відділі слухачі мали змогу поцінувати Станіслава Христенка не лише як блискучого соліста-віртуоза, а й як диригента – так би мовити, одного в двох “іпостасях”. Як наслідок – бурхливі оплески і овація панові Станіславу, Академічному камерному оркестрові “Кантабіле”, і його керівникові – лауреатові Міжнародної премії Фонду Міхаеля Стріхаржа “Жезл Йоганна Себастьяна Баха”, народному артистові України Товію Рівцю, котрий сидів цього вечора у залі й, певен, посилав звідти музикантам творчі імпульси (висококласний Маестро може й так диригувати).

Станіслав Христенко також долучився до акції “Подаруємо Луцьку рояль” і офірував частину свого гонорару.

Наприкінці презентації з вітальним словом виступив секретар Луцької міської ради, виконувач обов’язків Луцького міського голови Григорій Пустовіт. Він гаряче підтримав ідею придбання великого концертного рояля “Steinway & Sons” D-274 і сказав, що Луцька міська рада працюватиме над реалізацією цього проекту.

А завершилося дійство спільною фотосесією юних піаністів з лауреатом міжнародних конкурсів, артистом “Steinway & Sons” і диригентом Станіславом Христенком.

 

Ігор БЕРЕСТЮК

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео