Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

На Полтавщині готують туристичний маршрут, пов’язаний із Олександром Довженком

На Полтавщині готують туристичний маршрут, пов’язаний із Олександром Довженком
169309 ПЕРЕГЛЯДІВ

Працівники Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації провели виїзне обстеження потенційного об’єкта культурної спадщини та організації просвітницького маршруту, присвяченого Олександру Довженку, в селі Яреськи Шишацького району. Так співпало, що поїздка відбулася якраз до 90-річчя з часу зйомок кінофільму «Земля».

– До Департаменту звернулася місцева жителька й повідомила, що в Яреськах пустує садиба, яка була побудована на місці народного театру Трощинського. В ньому колись бував Гоголь, а батько Гоголя грав ролі в різних постановках, – розповідає начальник відділу розвитку туризму, музейної справи, заступник начальника управління Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Лілія Федорченко. – Яреськівці хочуть у цьому будинку зробити музей і кімнату, пов’язану з діяльністю кінорежисера Довженка, і перенести туди його речі: друкарську машинку, солом’яний бриль та інше. Бо нині народний музей у Яреськах розташований у кімнаті дитячого садка.

Спільно з представниками місцевих органів влади та працівниками культури і туризму гості з Полтави оглянули не тільки вищезгаданий будинок, а й інші об’єкти, які можна буде включити до туристичного маршруту, пов’язаного з діяльністю Довженка. Нагадаємо, що відомий режисер зняв на Полтавщині 3 фільми («Земля», «Щорс» і «Арсенал») і прожив тут близько 10 років!

Нині місцеві екскурсоводи показують туристам пам’ятники Довженку та його кіногерою Василю; хату, в якій знімав кімнату режисер; дуб, який посадила у Яреськах мама Гоголя; а також водять на Сорокалитову гору, з якої відкривається мальовничий вид на річку Псел.

У Департаменті хочуть, щоб цей маршрут був офіційним: планують створити інформаційний стенд і розвісити таблички на кожному об’єкті. Щоб навіть без екскурсовода туристи змогли самі пройти стежками Довженка.

Цікаві факти про зйомки «Землі» та життя режисера:

  • майже 30 років фільм «Земля» не пускали в прокат через «контрреволюційність»;

  • у 1958 році стрічку визнали на кінофестивалі в Брюсселі кращим фільмом усіх часів і народів;

  • Яреськи Довженку показав друг Василь Кричевський, і відтоді Олександр прославив село й рекомендував киянам купувати тут дачі;

  • пам’ятник Василю – перший в Україні пам’ятник кіногерою;

  • Довженко дуже любив тварин, і коли в нього пропала собака, він навіть зйомки відмінив, говорили місцеві мешканці;

  • у масовках «Землі» знімалось усе село, а місцева красуня Марія навіть головну роль отримала. Платили акторам гарно, місцеві жителі казали, що за день зйомок можна було купити пару чобіт.

Теги: #культура #Полтавщина #Довженко #Яреськи #туризм

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео