Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МУЗИКИ: ДАРУНКИ ВІД ЕТЕЛЛИ ЧУПРИК ТА ГАЛИЦЬКОГО АКАДЕМІЧНОГО КАМЕРНОГО ХОРУ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МУЗИКИ: ДАРУНКИ ВІД ЕТЕЛЛИ ЧУПРИК ТА ГАЛИЦЬКОГО АКАДЕМІЧНОГО КАМЕРНОГО ХОРУ
227292 ПЕРЕГЛЯДІВ

1 жовтня – Міжнародний день музики, свято, яке об’єднує всіх, хто причетний до цього виду мистецтва – як автор, виконавець чи просто слухач.

Зазвичай на цей день припадає початок фестивалю “Стравінський та Україна”, Цьогоріч він відкрився напередодні свята, а перший день жовтня був для волинських меломанів надзвичайно насиченим концертами та імпрезами. Того дня в Устилузі відбулася презентація чотиритомника визначного українського вченого, доктора філологічних наук, професора Віктора Давидюка “Поліська дома”. Лучан же чекали концерт фортепіанної музики у Волинському академічному обласному театрі ляльок та виступ Галицького академічного камерного хору.

Народну артистку України, лауреатку міжнародного конкурсу імені С. Рахманінова Етеллу Чуприк годі представляти волинському слухачеві − у Лесиному краї й зокрема в Луцьку славетна українська піаністка є завжди бажаною гостею. Цього разу концерт, який організувала Луцька міська рада, складався повністю з творів великого композитора світового масштабу Сергія Рахманінова. Номери йшли один за одним, без антракту та об’яв, і в цьому була своя мистецька логіка: твори прийшли до слухача не як розрізнені музичні опуси, а як одне ціле, ім’я якому – музика Рахманінова. По закінченні тепле вітальне слово виголосили депутат Луцької міської ради, радник міського голови Ігор Поліщук, котрий висловив сподівання щодо продовження серії концертів фортепіанної музики, організованих Луцькою міськрадою спільно з Волинською обласною філармонією, та художній керівник філармонії, заслужений працівник культури України, лауреат премії імені Ігоря Стравінського Юрій Максименко. Було також багато квітів від вдячних слухачів.

А у Палаці культури міста Луцька відбувся концерт Галицького академічного камерного хору (директор і художній керівник – народний артист України Василь Яциняк). Назва програми – “Мирослав Скорик: учні і послідовники” – промовляла сама за себе: адже в концерті був представлений творчий доробок як самого Мирослава Михайловича (концерт був підготований минулого року до 80-річчя Маестро), так і тих композиторів, яким випало щастя навчатися у нього і у своїй творчості продовжувати його мистецьку лінію, щедро додаючи при цьому “родзинки” власних талантів.

Та перш аніж розпочати дійство, його ведуча Оксана Єфіменко привітала присутніх і на сцені, і в залі з Міжнародним днем музики та поділилася враженнями від концертів Національного академічного духового оркестру України, які впродовж 27−30 вересня з величезним успіхом пройшли у Маневичах, Камені-Каширському, Нововолинську і Луцьку, і зрозуміло, розповіла про “труди і дні” Галицького академічного камерного хору, який гастролював у Німеччині, Австрії, Швейцарії, Італії, Франції, Норвегії, Швеції, Данії. є двічі лауреатом Всеукраїнського конкурсу ім. Д. Січинського та лауреатом ІІІ премії Міжнародного фестивалю-конкурсу «Hajnówka» (Польща).

Першим твором, точніше, творами, які прозвучав у виконанні згаданого колективу, були релігійні піснеспіви Ігоря Стравінського, написані на тексти чільних православних молитов – “Богородице Діво, радуйся”, “Отче наш” та “Вірую”. Перший відділ концерту був представлений саме сакральною музикою – це й перша частина “Духовного концерту” Мирослава Скорика, й “Ісусе, Сину Божий, помилуй нас” Мирона Дацкá, і фрагменти “Різдвяної літургії” заслуженого діяча мистецтв, професора Олександра Козаренка (луцьким шанувальникам фортепіанної музики, певен, запам’ятався його виступ на ХV фестивалі “Стравінський та Україна”), а також “Все упованіє моє” лауреатки Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслуженої діячки мистецтв України Ганни Гаврилець (увага композиторки до духовної царини простежувалася вже в “червонорутівській” пісні “Мольба” на вірші Дмитра Павличка, яка надовго стала своєрідною візитівкою співака Віталія Свирида – нині заслуженого артиста України).

Другий відділ складався з творів, умовно кажучи, “світського” характеру, але поділ на “духовне” і ”світське” видається доволі штучним – особливо, якщо йдеться про серйозну музику (вона завжди духовна) і, тим паче, про Галицький академічний камерний хор. Неповторне враження на слухачів справили “Співанка про Василинку” Олександра Козаренка, ”Спогади про Японію” Віталія Маника на вірші японських поетів, “Ой три шляхи широкії” Мирона Дацка на вірші Тараса Шевченка. Доробок Віктора Камінського у другому відділі був представлений композиціями “Ой чого ти почорніло” (вірші Тараса Шевченка), “Ой біда, біда чайці небозі” (автором слів нині вважається гетьман Іван Мазепа, хоч зрідка називають і інші імена – зокрема Богдана Хмельницького й Петра Калнишевського) та “Гагілка” (слова народні). Прозвучали й навіяні народними мотивами твори Ганни Гаврилець “Засвічу свічу” та “Цвіте терен”. Завершили програму дві пісні Мирослава Скорика – ”Шуміла ліщина” (слова народні) та “Намалюй мені ніч” (вірші Миколи Петренка). Остання з названих стала неабиякою несподіванкою – хор довів, що навіть твори легкої музики можна з успіхом виконувати й акапельно, в академічній манері.

Окремо варто сказати про солістів – зокрема Віру Максим, Романа Гладьо, Романа Ладику, Наталію Когут: їхні голоси були справжньою окрасою хору.

Ясна річ, ведуча знову і знову поверталася до історії фестивалю. Щирим, теплим словом були згадані ті (й нині сущі, й ті, хто в засвітах), завдяки кому постання його стало можливим –Ігор Блажков, Микола Жулинський Олекса Ошуркевич, Олена Огнєва, Василь Ворон, Алла Терещенко, Богдан Самохваленко та ін. Художній керівник фестивалю “Стравінський та Україна”, лауреат премії імені Ігоря Стравінського Василь Ворон вручив подяки британському режисерові й мистецтвознавцю Тоні Палмеру (містер Палмер, виступаючи після вручення, − перекладачем був доцент Східноєвропейського національного університету імені Лесі України Олександр Бєляков, теж удостоєний подяки, − дуже високо оцінив майстерність Галицького академічного камерного хору й поділився своїми спогадами про відвідання України, зокрема про давню подорож на Сорочинський ярмарок 1981 року), підприємцю й меценату Володимирові Вдовенку та колективу філії  публічного акціонерного товариства “Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Волинська регіональна дирекція” (виконавчий директор − Костянтин Лоцман).

Диплом же власне ХVI музичного фестивалю “Стравінський та Україна” директор і художній керівник Галицького академічного камерного хору, народний артист України Василь Яциняк отримав із рук народного ж таки артиста України, професора Василя Чепелюка, після чого звернувся до присутніх із закликом любити Україну і українську пісню, яка є нашою духовною зброєю.

 

Ігор БЕРЕСТЮК

 

 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео