Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Як у Дніпрі Водохреще святкували

Як у Дніпрі  Водохреще  святкували
110650 ПЕРЕГЛЯДІВ

Хрещення Господнє, Водохреще, Богоявлення Господнє – одне з найголовніших християнських свят. Традиції занурюватися у воду на Водохреща 19 січня (6 січня за старим стилем) вже близько двох тисяч років. Це свято відзначають в пам’ять про Хрещення Господа Ісуса Христа в річці Йордан, коли йому було 30 років.

19 січня у Дніпрі відзначили свято Водохреща. Охочі мали змогу прийняти участь у купанні та освяченні води, відпочивали і розважалися родинами. В храмах Дніпропетровщини пройшли урочисті богослужіння.

З ранку на території Храму Різдва Пресвятої Богородиці за участі козаків пройшла святкова служба. У центральному єпархіальному храмі Дніпровської Єпархіі на честь ікони Божої Матері «Несподівана Радість» зранку провели службу.
Вже о 9.30 єпископ Дніпропетровський та Криворізький Симеон провів крещенські заходи на теріторіі Оперативного командування «Схід» — це оперативне об'єднання Сухопутних військ Збройних Сил України у східній частині України. На свято зібрали майже увесь склад об‘єднання, який мав можливість приєднатися до духовного та історичного дійства.

Вже о 10:30 Владика Симеон очолив освячення води у парку Сагайдак. Неподалік від місця будівництва нового храму УПЦ КП на сцені гучно лунали українські співи та привітання зі святом від творчих колективів. Незважаючи на сніг та хуртовину і сильний вітер представники української церкви провели освячування води і Дніпра і багаточисельних мешканців лівобережної частини обласного центру.

Заходи пройшли о 12:00 і в селищі Шевченкове, на місці Богородницької фортеці.
Також з 10:00 до 15:00 години відзначали свято на Старій Самарі. Дніпрян чекатили виступи міських колективів, смаколики, історичні інсталяції та богослужіння. Від Дніпровської Єпархії богослужіння провели представники української церкви разом із протоієреєм Дмитром Поворотним.
Великі урочистості проведені біля храмового комплексу Різдва Божої Матері (ж/м Покровський, вул. Набережна Заводська, 92-б): о 9:00 розпочалася молитва, а вже о 11:00 відбулось освячення Йорданської води.

На теріторії ресторанного комплексу «Хутор», як завжди чекали усіх бажаючих. Були тут і представники влади - насамперед голова обласної ради Гліб Пригунов, який власним прикладом, разом із Владикою Симеоном та друзями продемонстрували присутність духу, здорового способу життя та єдність до християнських звичаїв. 
І якщо раніше свято Водохрещі було виключно духовним, релігійним торжеством, то зараз воно є народним святом.
Міжнародний благодійний фонд Олександра Петровського «Солідарність», який став ініціатором багатьох заходів, та за підтримки котрого пройшли свята у Дніпрі, приєднується до багаточисельних вітань до Свята Водохрещі.
Фонд бажає миру,спокою та здоров‘я Дніпровській громаді і всім патріотам Дніпра та України.
Зі святом!
Теги: мбф олександра петровського «сол, хрещення господнє, водохреще, богоявлення господнє

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео