Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

21 лютого в Національній філармонії виступить знаменитий Вільнюський струнний квартет

21 лютого в Національній філармонії виступить знаменитий Вільнюський струнний квартет
221133 ПЕРЕГЛЯДІВ

Державний Вільнюський струнний квартет знаний ще із радянських часів. Його було засновано при литовській філармонії 1965 року альтистом, диригентом, музикознавцем і педагогом Донатасом Каткусом, який керував ансамблемдо 1994 року. Учасників квартету об’єднувало також те, що всі вони закінчили аспірантуру Московської консерваторії, навчаючись в одного викладача. Перше визнання до колективу прийшло 1972 року (перша премія на престижному міжнародному конкурсі в Льєжі), а же 1979-го квартет був удостоєний Державної премії Литви.

Сьогодні Вільнюський квартет відомий слухачам понад 30 країн світу. Колектив дає концерти в найпрестижніших залах Європи, Азії, Африки, країн Північної та Південної Америки. Серед них – Merkin Concert Hall і Carnegie Hall (Нью-Йорк), Severance Hall (Клівленд), зал Московської консерваторії ім. П.І. Чайковського, Gewandhaus (Лейпциг), Musikverein (Відень), зал Баварського радіо (Мюнхен), зал Студії Глена Гульда (Торонто), зал Олів'є Мессіана і Mozarteum (Гренобль), Poirel (Нансі) та ін.

Колектив має солідну дискографію, компакт-диски записані й випущені на студіях Литви, Росії, Німеччини, Франції, Фінляндії, Швеції, США.

В репертуарі колективу, крім світової класики, особливе місце належить музиці національних литовських композиторів. З музично-просвітницькою діяльністю Вільнюського струнного квартету, що триває вже протягом кількох десятиліть, пов’язують нову епоху в культурному житті Литви. Вдумливі інтерпретації, вивірені інтонації, різноманітні виконавські барви та емоції свідчать про унікальні традиції і високий творчий потенціал цього чудового колективу.

У програмі київського концерту уславлений колектив представить музику литовських класиків, струнний квартет Мікальоюса Чюрльоніса і фортепіанний квартет Стасіса Андряуса Вайнюнаса (партію фортепіано виконає Катерина Дядюра), а також струнний квартет Антоніна Дворжака, що має назву «Американський». Концерт присвячено 100-річчю відновлення Литовської держави.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео