Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

12 березня у Національній філармонії відбудеться концерт «Шифр Шостаковича»

12 березня у Національній філармонії відбудеться концерт «Шифр Шостаковича»
83255 ПЕРЕГЛЯДІВ

У рамках проекту «Творча майстерня Мирослави Которович» Камерний ансамбль «Артехатта» і Fantastic Chamber Orchestra представлять на сцені філармонії програму «Шифр Шостаковича».

Дмитро Шостакович, як і Йоганн Себастьян Бах зашифрував у партитурах своїх творів авторську монограму. DSCH – це музичний підпис композитора, що виходить з німецького написання його прізвища і у нотах звучить як ре, мі бемоль, до, сі. Десятки разів Шостакович використовує у різних семантичних варіаціях музичний автограф у своїх творах, зокрема у Першому скрипковому концерті, Десятій симфонії, Восьмому струнному квартеті та ін.

Мотив DSCH неодноразово використовували інші композитори у творах, присвячених пам’яті Шостаковича. Свого часу до 70 річчя композитора навіть будо випущено спеціальний збірник таких творів, куди увійшли п’єси тринадцяти композиторів з різних країн. Естафету перейняли й українські композитори. Музичні твори, присвячені Дмитру Шостаковичу, є у Володимира Рунчака і Михайла Шуха. Їх і почуємо на концерті 12 березня.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео