Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Понад 97% мігруючих видів риб перебувають під загрозою вимирання

Понад 97% мігруючих видів риб перебувають під загрозою вимирання
379983 ПЕРЕГЛЯДІВ

Організація Об'єднаних Націй оприлюднила звіт під назвою "Стан мігруючих видів у світі", що став першим свого роду на сьогоднішній день. За його даними, 22% або кожен п'ятий мігруючий вид у світі перебуває під загрозою вимирання, як зазначено на веб-сайті Конвенції ООН про мігруючі види. Дослідження, представлене у звіті, вказує на те, що практично 97% мігруючих видів риб перебувають під загрозою вимирання. Крім того, наголошується, що ризик вимирання зростає для всіх мігруючих видів, включаючи ті, які не включені до списку видів під загрозою. У рамках підготовки звіту було досліджено стан 1189 видів тварин, що внесені до переліку захищених видів та під охороною Конвенції ООН про мігруючі види (CMS). Додатково було враховано дані про 3000 мігруючих видів, які не включені до цього списку. Протягом останніх 30 років 70 видів мігруючих тварин, що внесені до переліку CMS, включаючи степового орла, стерв'ятника та дикого верблюда, опинилися під загрозою вимирання. У той же період лише для 14 видів з цього списку стан покращився. Практично всі види риб, що включені до списку CMS, включаючи мігруючих акул, скатів та осетрових, знаходяться під високим ризиком вимирання, а їх популяції зменшилися на 90% з 1970-х років. Головною загрозою для всіх цих видів є діяльність людини. Серед основних чинників загрози можна виокремити полювання, незаконний вилов риби, добування нецільових видів, а також зниження та фрагментація середовища проживання через розвиток сільського господарства, розширення транспортної та енергетичної інфраструктури.

Щороку мільярди тварин здійснюють міграції через сушу, океан та небо, пройшовши тисячі кілометрів у пошуках їжі та місць для розмноження. Їхня роль у підтримці глобальних екосистем надзвичайно важлива, оскільки вони запилюють рослини, переносять ключові поживні речовини, полюють на шкідників та сприяють вихопленню вуглецю.

Сучасний звіт надає докази того, що нестабільна діяльність людини загрожує майбутньому мігруючих видів – це істоти, які є не лише індикаторами змін у навколишньому середовищі, але й відіграють ключову роль у збереженні та стабілізації складних екосистем нашої планети. Світова спільнота має можливість використати останні наукові досягнення щодо проблем, з якими зіштовхуються мігруючі види, у конкретних заходах з охорони природи.

З огляду на критичне становище багатьох з цих тварин, ми не можемо дозволити собі відкладати дії і маємо працювати разом, щоб перетворити рекомендації у реальність», - підкреслила заступник Генерального секретаря ООН та виконавчий директор Програми ООН з навколишнього середовища Інгер Андерсен.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео