Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Науковці попередили про глобальний дефіцит води

Науковці попередили про глобальний дефіцит води
56256 ПЕРЕГЛЯДІВ

Австралійські науковці провели дослідження кліматичних змін і попередили про дефіцит прісної води, який загрожує всій планеті. Головним негативним фактором, який спричинить численні посухи, стане глобальне потепління.

Науковці з австралійського університету в Новому Уельсі повідомили про результати кількарічних кліматичних досліджень. Підсумком стали невтішні висновки: глобальне потепління спричинить висихання ґрунту та дефіцит прісної води.

У процесі досліджень були вивчені дані 43 тисяч метеорологічних станцій, а також 5300 ділянок річних стоків. Вивчалася кліматична ситуація у 160 країнах. Науковці встановили, що зміни клімату спричиняють екстремальні опади, які у поєднанні з пересушеним ґрунтом призводять до зменшення стоків у річки. Як результат – рівень води у річках знижується. Як повідомили науковці, за умови нормального зволоження ґрунту значна частина води стікає у річки, регулярно поповнюючи їх. Через порушення цього процесу під загрозою опиняється водопостачання міст і тваринницьких підприємств у всьому світі.

Ще одна проблема, спричинена означеними кліматичними явищами – часті повені, що не дозволяють ефективно наповнювати резервуари з прісною водою.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео