Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Науковці Полтавського педагогічного – члени журі ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН

Науковці Полтавського педагогічного – члени журі ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН
363515 ПЕРЕГЛЯДІВ

2–3 лютого 2024 р. науковці Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка працювали в складі журі ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Полтавського територіального відділення МАН України.

Викладачі завжди із великим інтересом і увагою ставляться до наукових робіт юних дослідників. Усталилася добра традиція, коли успішна наукова комунікація допомагає старшокласникам ухвалити рішення про вибір спеціальності і місця подальшого навчання. Адміністрація і професорсько-викладацький склад ПНПУ імені В. Г. Короленка дуже радіють, коли кращі школярі області свій науковий шлях продовжують у Полтавському педагогічному.

Багатолітній позитивний досвід співпраці із юними академіками має докторка педагогічних наук, професорка, членкиня-кореспондентка НАПН України, ректорка Марина Гриньова. Марина Вікторівна очолила роботу журі у секції «Педагогіка».

Ректорка педагогічного університету відзначила актуальність представлених тем, належну підготовку конкурсантів, їхню спрямованість на вибір педагогічної професії: «Невід’ємною складовою роботи з обдарованою молоддю є пошук та підтримка талановитих дітей. Участь у конкурсах-захистах науково-дослідницьких робіт учнів – членів Полтавського територіального відділення Малої академії наук України є тим стартовим майданчиком, який дає школярам перший досвід наукової діяльності, пошуку креативних рішень і презентації власних досягнень». Марина Вікторівна запросила школярів брати участь у наукових конференціях і семінарах, які відбуваються у ПНПУ імені В. Г. Короленка.

Цьогоріч на захист ІІ етапу Полтавського конкурсу –захисту Малої академії наук у секції археологія та етнологія було представлено 11 робіт. Журі у складі професорки Тамари Шаравари (Полтавська державна аграрна академія), доцентки Оксани Коваленко (Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка) та Вікторії Орел (Полтавський університет економіки та торгівлі) провели два дні у напруженій інтелектуальній роботі, працюючи із різноманітним колом тем, які представили учні до захисту. Серед них традиційні для етнографічної секції роботи про одяг різних історичних періодів та територій України, особливості фольклору традиційних весіль та обрядових караваїв. Також об’єктами дослідження стали дерев’яні церкви, забудова міст та сіл Полтавщини, дерев’яне різьблення ляльки з талашу та тканини тощо. Учениці продемонстрували надзвичайну активність та високий рівень ведення дискусій. На жаль, археологічна секція була малочисельною, представлена лише двома роботами. Одна з них, присвячена розгляду шинків у Полтаві XVIII – початку ХІХ століття, за археологічними матеріалми. Цікаве дослідження виконане під керівництвом старшого наукового співробітника Інституту археолоії НАН України, асистента кафедри історії України ПНПУ Юрія Пуголовка.

Доцентка кафедри всесвітньої історії, релігієзнавства та методик їх викладання Наталія Порох оцінювала роботи у секції «Всесвітня історія», а доцент цієї кафедри Олександр Лахно – у секції «Історичне краєзнавство». Науковці відзначають високі навички учнів у роботі з документами, вміння аналізувати джерела, робити висновки та узагальнення.

У складі журі об’єднаної секції «Релігієзнавство і Філософія» працював декан факультету історії та географії, доцент кафедри всесвітньої історії, релігієзнавства та методик їх викладання Юрій Вільховий. На секції було представлено 10 дослідницьких робіт. Конкурс пройшов у науковій, творчій і змагальній атмосфері. Учні і вчителі (наукові керівники) отримали масу позитивних вражень і висловили сподівання на подальшу співпрацю з науковцями ПНПУ імені В. Г. Короленка.

Професорка кафедра географії, методики її навчання та туризму Любов Вішнікіна  працювала у журі відділення МАН Науки про Землю (секція «Гідрологія; метеорологія та кліматологія»).

На базі навчально-наукової лабораторії «Лінгвістичний центр» кафедри української мови Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Світлана Педченко та Людмила Дейна, викладачки кафедри української мови, працювали в складі журі конкурсу в секції «Українська мова».

В аудиторії «Sakura» працювала секція «Зарубіжна література». У межах секції було представлено 12 наукових досліджень із м. Полтави і Полтавської області (Кременчук, Лубни, Миргород, Шишацька територіальна громада та ін.). Юні науковці показали високий рівень дослідницької роботи, зв’язок літератури і життя, новітні методи аналізу художнього тексту. Компетентне журі, очолюване завідувачкою кафедри світової літератури професоркою Ольгою Ніколенко, забезпечило об’єктивний розгляд представлених робіт і надало їхнім авторам рекомендації для подальшої роботи.

До роботи в секції «Українська література» були залучені професорка Світлана Ленська (голова журі) і старша лаборантка Тамара Деменська (секретар).

Цьогоріч свої наукові здобутки в царині української літератури презентували 29 учасників з Полтави та громад Полтавської області. Учні 8–11 класів представили цікаві й оригінальні наукові розвідки переважно про твори сучасної літератури. Науково-аналітичні студії торкалися проблем формування національної ідентичності в дітей і підлітків, національної самосвідомості, становлення особистості, інклюзії тощо.

Старша викладачка кафедри української літератури Галина Білик працювала головою журі секції «Фольклористика». Разом із колегами з університетів Полтави й Кременчука вона оцінювала роботи п’ятнадцятьох юних науковців, які вивчали образну семантику й типологію уснопоетичних творів, новітній розвиток фольклорних жанрів, народні джерела сучасної літератури й музики, майстерність фольквиконавців, зіставляли українську й інонаціональну обрядовість, перепрочитували фольклористичну класику й дискутували щодо інтеграції науки з іншими галузями знання.

У «Центрі дослідження полтавської журналістики» відбувся  захист юних науковиць секції «Журналістика». На розгляд журі було представлено 11 наукових розвідок, тематика яких торкалася специфіки роботи журналістів у період повномасштабного вторгнення, ролі воєнних мемів в інформаційному просторі України, соціальної тематики в регіональних медіа, гендерної стратегії в політиці полтавських медіа, ролі заголовків в онлайн-виданнях Кременчука, розвитку дитячої журналістики на Полтавщині.

Журі у складі професорок Світлани Семенко і Ксенії Сізової, доцентки Марини Свалової відзначило актуальність тематики, вагоме практичне значення наукових робіт.

Викладачі факультету комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки Валентин Марченко, Оксана Москаленко, Микола Красницький, Лариса Яковенко, Тетяна Непокупна, Володимир Іванко, Олексій Хорольський працювали членами журі у таких секціях: «Математика», «Прикладна математика», «Статистика», «Теоретична фізика», «Прикладна фізика», «Астрономія» та «Аерофізика та космічні дослідження», «Соціологія», «Економіка та економічна політика», «Фінанси, банківська справа та страхування».

У секції «Математика» (голова журі Валентин Марченко – доцент кафедри загальної фізики і математикиПолтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка) взяли участь 13 учнів. Тематика робіт була різноманітною і здебільшого стосувалася актуальних проблем елементарної і вищої математики. За результатами заочного оцінювання, постерного захисту і наукової конференції були визначені переможці.

У секції «Статистика» (голова журі Оксана Москаленко – доцентка кафедри загальної фізики і математики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка) взяли участь 8 учнів.

Член журі секції «Прикладна математика» Микола Красницький –  старший викладач кафедри загальної фізики і математики.

Член журі секції «Теоретична фізика», «Прикладна фізика»працювали доцент кафедри загальної фізики і математики Володимир Іванко і старший лаборант кафедри математичного аналізу та інформатики Сергій Загнійко (секретар секції). У секції «Теоретичної фізики» було представлено 6 робіт, у секції «Прикладної фізики» – 8.

Член журі секції «Астрономія» та «Аерофізика та космічні дослідження» – доцент кафедри загальної фізики і математики Олексій Хорольский.

Секцію «Соціологія» очолила доцентка кафедри політекономіїТетяна Непокупна. 14 дослідницьких проєкти учнів – членів Полтавського територіального відділення Малої академії наук України представили на розгляд журі юні науковці. Тематика дослідницьких робіт учнів включала в себе актуальні проблеми волонтерства, маніпуляцій, пропаганди, активної громадянської позиції, ментального здоров’я, ідеального портрета політичного лідера та ін.

Професорка кафедри політекономії Лариса Яковенко оцінювала роботи школярів у секції «Економіка та економічна політика, Фінанси, банківська справа та страхування». Члени журі  відмітили актуальність, високий рівень робіт, якісний фаховий аналіз економічних проблем, навички публічних виступів учасників.

Старша викладачка кафедри біології, здоров’я людини та фізичної реабілітації Тетяна Плужнікова працювала у журі секції  «Медицина, біологія людини»

Творче спілкування з юними письменниками Полтавщини відбулося у ПНПУ імені В. Г. Короленка на факультеті педагогічної і мистецької освіти. Журі у складі Олександра Пушка, Юлії Манойленко, Юлії Стиркіної та секретарки Юлії Павленко провело засідання секції «Літературна творчість».

Завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Тетяна Саєнко працювала членом журі у секції «Теорія, історія мистецтв та артритика».

Завідувач кафедри культурології факультету технологій та дизайну Олександр Лукʼяненко очолив журі секції «Кримськотатарська гуманітаристика».

Доцентка кафедри медико-біологічних дисциплін і фізичного виховання факультету фізичного виховання та спорту Інна Шапаренко взяла участь у роботі фахового журі в секції «Охорона здоров’я». У ІІ турі конкурсу взяли участь 18 конкурсантів з Полтави та Полтавської області. На розгляд журі було представлено наукові розвідки про ментальне здоров’я школярів у період повномасштабного вторгнення, впливу гаджетів і комп’ютерної техніки на стан здоров’я підлітків, відновлення фізичної працездатності школярів, оцінка якості сну старшокласників, фізичної активності як профілактики стресу та ін. Роботи учнів мали актуальну тематику та були виконані на достатньо високому рівні, результати представлені у сучасній формі, діти продемонстрували високий рівень володіння матеріалом.

До складу журі на секції «Психологія» увійшла одна з найбільш досвідчених фахівчінь кафедри психології Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка доцентка Наталія Юдіна. Члени журі відзначили ерудицію конкурсантів – юних психологів, – та їхнє уміння аргументовано доводити власну точку зору, відстоювати свої погляди. Під час захисту панувала позитивна, доброзичлива атмосфера.

Доцентка кафедри англійської та німецької філології Наталія Петрушова працювала членом журі у секції «Польська мова та польськомовна література, Французька мова та французькомовна література». Тематика робіт школярів 9–11 класів цьогоріч варіювалась від фразеології до історичного дослідження давніх мов, від рекламного дискурсу до лінгвоаналізу представлення харчової індустрії. Усі роботи, представлені на огляд комісії, виявилися яскравими та глибоко науковими, отримали найвищі оцінки членів журі.

Доценти кафедри романо-германської філології Богдан Стороха (голова журі), Оксана Кирильчук (член журі) оцінювали роботу школярів секції «Німецька мова та німецькомовна література». Конкурсанти представили роботи з пріорітетних напрямків німецької філології.

Доцентка кафедри англійської та німецької філології Вікторія Кравченко працювала у журі секції «Англійська мова та англомовна література». В інтелектуальному змаганні взяли участь учні різних навчальних закладів Полтавщини. Вікторія Леонідівна запросила обдаровану молодь продовжувати науково-дослідницьку роботу в Навчально-науковому інституті іноземних мов.

Бажаємо шановним учасникам конкурсу-захисту постійного самовдосконалення, впевненого поступу до мети, творчих злетів, життєвого оптимізму, а переможцям – успішного представлення своїх досліджень на третьому, Всеукраїнському етапі конкурсу науково-дослідницьких робіт!

Щиросердно запрошуємо учасників конкурсу на навчання до славетного Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка!

 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео