Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Чому не можна поширювати інформацію про переміщення військових

Чому не можна поширювати інформацію про переміщення військових
395298 ПЕРЕГЛЯДІВ
Військові неодноразово нагадували та попереджали про небезпеку поширення ℹінформації в соціальних мережах про переміщення військової техніки, оскільки ворог використовує таку інформацію, здобуту із відкритих джерел, на шкоду Україні. Однак дехто і далі ігнорує ці попередження, що вже призвело до тяжких наслідків – пошкодження інфраструктури та загибель людей. 
 
27 березня 2022 року набрав чинності ?Закон України від 24 березня 2022 року № 2160-IX «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення протидії несанкціонованому поширенню інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчиненому в умовах воєнного або надзвичайного стану». Розділ І Особливої частини «Злочини проти основ національної безпеки України» Кримінального кодексу України доповнено статтю 1142, що передбачає притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності за несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану.
 
❓ За яких умов можна поширити інформацію про переміщення військових?
Суспільство має право отримувати інформацію з питань, що стосуються його життєдіяльності, тому законодавчо визначено, що інформацію про переміщення військових, озброєння і техніки можна поширювати лише після того, як її поширив Генеральний штаб Збройних Сил України чи Міністерство оборони України або інформація була вже поширена в офіційних джерелах відповідних відомств країн-партнерів. Якщо ж особа поширює таку інформацію з порушенням цієї умови, вона вчиняє злочин передбачений статтею 1142 Кримінального кодексу України.
 
❓ Які саме дії будуть протиправними?
❎ Поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, у тому числі про їх переміщення територією України;
❎ Поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості;
❎ Вищевказані дії, що вчинені за попередньою змовою групою осіб або з корисливих мотивів, або з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України, чи незаконним збройним формуванням, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки.
 
❓ Що саме вважається протиправним розповсюдженням інформації про переміщення військових?
Розповсюдження – це будь-які діяння із доведення цієї інформації до невизначеного кола осіб. Наприклад:
? передача інформації стороннім особам;
? публікації у пресі;
? розповсюдження шляхом повідомлення по телебаченню чи радіо;
? розміщення в мережі Інтернет;
? недотримання правил збереження інформації, що дало змогу стороннім особам отримати доступ до цієї інформації тощо.
 
Обов’язкова умова – таке поширення вчинене під час дії воєнного або надзвичайного стану.
 
❓ Чому не варто поширювати інформацію про переміщення, рух або розташування військових та озброєння?
Пам’ятайте, що окрім загрози бути притягнутим до кримінальної відповідальності, поширення такої інформації в соціальних мережах, публікація її в пресі чи повідомлення стороннім особам може призвести до ворожих авіа- чи ракетних ударів по місцях скупчення військ, що завдає непоправної шкоди обороноздатності країни. При цьому страждає і цивільне населення, руйнується інфраструктура та завдаються збитки економіці держави. Варто стримати своє бажання отримати лайки в соціальних мережах заради безпеки усіх громадян!
 
❓ Яка відповідальність?
Залежно від тяжкості вчиненого статтею 1142 ?Кримінального кодексу України передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3⃣ до 1⃣2⃣ років. Нагадуємо, що до цього злочину не застосовуються строки давності, оскільки він відноситься до злочинів проти основ національної безпеки України.
 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео