Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Рубанівська релігійна громада – перша на Дніпропетровщині, яка приєдналася до Об’єднаної Православної Церкви України ! (Відео)

Рубанівська релігійна громада – перша на Дніпропетровщині, яка приєдналася до Об’єднаної Православної Церкви України ! (Відео)
254008 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ще на початку 2019 року віруючі Свято-Покровського храму УПЦ (Московського патріархату) в селі Рубанівське Васильківського району Дніпропетровської області підтримали перехід під юрисдикцію Православної церкви України. Настоятель церкви – протоієрей Василь Пишний, ще 30 грудня 2018 року, після служби виніс на суд віруючих пропозицію про приєднання храму в Православну Церкву України і ця пропозиція була підтримана шляхом голосування, а вже 3 січня 2019 року це рішення було прийнято. Це історична подія для області, оскількі саме ця релігійна громада стала першою на Дніпропетровщині, а також на лівобережжі України, яка перейшла до ПЦУ. 


Саме тут, у храмі Покрови Пресвятої богородиці в селищі Рубанівське, 14 січня відбулося перше богослужіння під егідою вже об’єднаної автокефальної Православної Церкви України. В цей день Православна Церква вшановує пам’ять святителя Василія Великого, архієпископа Кесарії Каппадокійської (379 р.) та святителя Петра Могили, митрополита Київського, Галицького і всієї Руси (1647 р.)
Очолив богослужіння керуючий Дніпровською Єпархією ПЦУ, Єпископ Дніпровський та Криворізький Симеон. Йому співслужили Секретар єпархії протоієрей Віталій Лопушанський і чисельні представники єпархії, а також настоятель храму протоієрей Василь Пишний і його помічник, ієрей Володимир Дерев'янко. 
На значній події був присутній і меценат Дніпровської єпархії ПЦУ, президент Міжнародного благодійного фонду «Солідарність» Олександр Володимирович Петровський з друзями. До храму з’їхалися парафіяни та віряни зі всього Васильківського та сусідніх районів, а також представники громад з Дніпропетровської та Запорізьких областей.
Після молитви єпископ Симеон очолив Подячний молебень, «засіяв» парафіян та привітав отця Василія з днем ангела, відзначивши його Благословенною грамотою, а також усю громаду, яка понад 20 років постійно молилась за Українську Церкву.
Меценат єпархії, президент 
Міжнародного благодійного фонду «Солідарність» Олександр Володимирович Петровський, зробив подарунок храму і громаді - передав, спільно з протоієреєм Богданом Гулямовим, ковчег з мощами Святогірських святих для громади.

Свято-Покровський храм стоїть на мальовничому березі ставка. Його побудували в середині 19 століття і називали «Червоною церквою» за кольором цегляних стін. Будівлю звели на кошти вдови надвірного радника Катерини Василенко. За легендою, жінка збудувала храм в пам'ять про сина-декабриста.
У радянські часи храм пережив гоніння. У 1960 році був закритий і частково зруйнований. Однак на початку 90-х на прохання жителів села будівлю відновили: повністю переробили дах і купола. Зараз це діючий храм і історико-культурний заповідник. Він до цих пір вражає відвідувачів своїм спокоєм і величчю. Поруч з ним висадили сад і квітники, побудували невелику нижню церкву.
У Свято-Покровському храмі покояться мощі його засновника і ієрея Олександра, замученого більшовиками. Поруч збереглися поховання священиків і засновника села - козака Рубана.
Свято-Покровський храм знаходиться в селі Рубанівське Васильківського району Дніпропетровської області. 


Парафіяни та відвідувачи вважають це місто - Місцем сили, гармонії, спокою і надії. У село Рубанівське Дніпропетровської області приїжджають з усієї України.

А цей святковий та історичний день для релігійної громади завершився молитвою, урочистим многоліттям, колядками у виконанні студентів Дніпровськоі Духовної Семінарії та святковою трапезою.

Прес-центр Дніпровської Єпархії ПЦУ.

https://www.youtube.com/watch?v=SVec_tPirq8

 

Автор: МБФС

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео