Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Дніпровський театр імені Шевченка вперше виступив у Канаді.

Дніпровський театр імені Шевченка вперше виступив у Канаді.
225486 ПЕРЕГЛЯДІВ

Театральний колектив Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка поставив одразу 3 вистави у перший день свого творчого візиту до міста Торонто (Онтаріо, Канада).

Першими оцінили гру акторів учні школи Святого Йософата (Saint Josaphat's Ukrainian Catholic Cathedral).

Дніпряни показали дітям свою відому казку «Коза-Дереза». Хоча казка й дитяча, але з потужним «дорослим» акцентом, пояснюють актори.

«Тут філософія яка: коли ти нечесно захопив чужу територію, коли ти лізеш не в свою хату, коли ти поступаєш аморально, некрасиво, це всім зрозуміло, навіть маленьким дітям. І вона писалась мною, коли Росія набито попросила «орендувати» в нас Крим для флоту. А в казці Коза каже: «Поживу у вас десь збоку до 3000-го року». Казка актуальна як ніколи», - розповіла Лідія Кушкова-Шевченко, народна артистка України, режисер вистави.

Візит театру з України викликав неабияких ажіотаж. Аби всі охочі змогли подивитись виставу – довелось ставити її в спортивній залі.

«Ми можемо виступати і не невеличких сценах, і у великих залах. А сьогодні особливі відчуття, бо то є перша вистава в Канаді. І нам дуже приємно, що ми знайшли з нашими маленькими глядачами спільну мову, створили з ними спільне біоенергетичне поле. Це дуже вражає», - зазначив актор Віктор Гунькін, народний артист України.

«Це дуже важливо саме для дітей, бо діти це будуть пам’ятати дуже довго. Я дуже люблю грати дітям в школах. Бо вони мають добру пам’ять. Вони виростають, і це значить, що нас пам’ятатимуть ще довго довго, і те, що відбувається сьогодні – це діти не забудуть. Особливо, коли до вас приїжджають з виставами з самого Дніпра», - зазначив Василь Попадюк, відомий скрипаль-віртуоз, засновник гурту «Papa Duke».

«Те, що наші дітки побачили українську народну казку в такому феноменальному виконанні, може бути сигналом для них: Так, потрібно знати українську мову та культуру, не забувати про рідну Україну. І дуже важливо, аби українці знали, що тут, в діаспорі, ми їх підтримуємо», - розповіла Леда Остафійчук – директор Школи Святого Йософата (Saint Josaphat's Ukrainian Catholic Cathedral).

Виставу відвідали 150 дітей, майже вся школа. Saint Josaphat's Ukrainian Catholic Cathedral – одна з чотирьох цілоденних українських шкіл регіону Онтаріо, розповідає Юрій-Роман Клюфас, керівник фестивалю Bloor west village Toronto Ukrainian festival. Тут діти вчаться з першого по восьмий клас, а фінансується вона коштами платників податків. Юрій-Роман Клюфас був одним з перших її учнів. А зараз саме на його запрошення до школи завітали українські актори з Дніпра.

«До нас, до Канади дуже часто приїжджають і артисти, і художники, і митці, і політики. Зазвичай, з Києва, чи зі Львова, навіть з Коломиї. Але це перший раз, що приїжджає такий поважний професійний національний театр із самого серця України, з Дніпра. Ми надзвичайно схвильовані, що наші друзі виявили бажання приїхати до Канади, -= розповів Юрій-Роман Клюфас. - Ми стараємось передавати знання нашої мови, культури, історії, духу нашим дітям, нашим нащадкам. Але завжди нам потрібно від материка, від України поміч - відновлювати наші знання, та й взагалі – нового навчатись, що є в Україні».

Через ажіотаж, одразу 2 вистави дніпряни поставили в школі імені кардинала Йосипа Сліпого. Тутешня зала просто не змогла вмістити усіх охочих побачити гру українських акторів.

«Ми дуже хвилювались перед виставою, бо думали, що нас не зрозуміють, можливо через мовний бар’єр, ментальний. Але направду дітками вистава дуже сподобалась. Вони сміялись, аплодували, дякували. І ми були в захваті від того прийому, який ми зустріли в залі, - зазначила Оксана Петровська, директор театру, народна артистка України. - Дуже вдячні нашим друзям, Василю Попадюку, Юрію-Роману Клюфасу за те, що запросили нас до Канади. А ще велика подяка нашим меценатам, які організували нашу поїздку».

Творчий візит Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади триватиме до 5-го червня. Український колектив візьме участь у фестивалі української культури - The Mississauga Ukrainian Festival, а також матиме виступ на традиційному щорічному Пікніку на фермі Городинського, в провінції Онтаріо.

Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка заснований гетьманом Павлом Скоропадським 1918 року. На сцені театру виступали Лесь Курбас, Гнат Юра, Наталія Ужвій, Микола Садовський, Леонід Задніпровський, Лідія Кушкова. Серед сучасних акторів є ветерани війни на сході України. Колектив театру виступав з концертами в зоні АТО та для воїнів ООС.

З 2016 року театр очолює Оксана Петровська, заслужена артистка України, провідний майстер сцени, кавалер ордена «Князя Володимира Великого ІІІ ступеня».

Візит Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади відбувається за підтримки Міжнародного Благодійного Фонду Олександра Петровського «Солідарність».

Автор: МБФС

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео