Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Криза українських націоналістів: хто тягне партію «Свобода» у політичне небуття?

Криза українських націоналістів: хто тягне партію «Свобода» у політичне небуття?
20401 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ризикові політичні маневри мера Хмельницького Олександра Симчишина, який представляє ВО «Свобода», можуть поставити хрест на перспективах партії обратися до наступного парламенту, повідомляє galinfo.com.ua

Без представництва у ВР політичний проект українських націоналістів може втратити статус всеукраїнського. Відтоді просування української національної ідеї в політичній площині зупиниться на декілька років.

Складне повернення

В жовтні 2014 року за підсумками парламентської кампанії партія «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» не пройшла до Верховної Ради. Для подолання 5%-го бар’єру не вистачило всього 0,29% голосів. Втім, без депутатів партія не залишилася: 6 «свободівців» перемогли по мажоритарці. Однак за такої мізерної кількості представників «Свобода» не змогла розраховувати навіть на депутатську групу в ВР VIII скликанні. Після парламентського фіаско керівництво партії вирішило зосередитися на майбутніх місцевих виборах 2015 року. Саме вони мали стати початком повернення «Свободи» до групи впливових політичних гравців на національному рівні.

Ставка керівництва партії зіграла. За результатами місцевих виборів-2015 ВО «Свобода» впевнено подолала 5%-й бар’єр, набравши загалом 6,8% серед усіх, хто проголосував. У порівнянні з парламентськими виборами 2014 року, партія набрала на 20% голосів більше, отримавши 1626 депутатських мандатів у місцевих радах всіх рівнів. Такий результат став можливий за рахунок суттєвого зростання прихильників «Свободи» в чотирьох областях, які є для неї базовими. Зокрема, в Тернопільській області +77%, Львівській +60%, Хмельницькій +52%, і Івано-Франківській +36%.

Але найбільшим досягненням ВО «Свобода» за підсумками місцевої кампанії-2015 стало здобуття мерських посад в трьох обласних центрах. Так, міським головою Івано-Франківська став «свободівець» Руслан Марцінків, його однопартієць Сергій Надал очолив Тернопіль, а представник «Свободи» Олександр Симчишин став мером Хмельницького. За оцінками політичних експертів, успіх цих політиків став можливим в першу чергу за рахунок зростання популярності партійного бренду, а вже потім за рахунок особистих якостей.

Розкольник Симчишин

Отже, місцеві вибори 2015 року подарували «Свободі» надію на відродження. Щоправда, в 2019 році партія знову не пройшла до Верховної Ради. Але, тоді стався «феномен Зеленського», який витягнув на перше місце партію «Слуга народу» і відправив в нокаут одразу декілька національних політичних проектів. Втім, керівництво ВО «Свобода» швидко оговталось від чергової поразки. Наступну ставку вирішили зробити на місцеві вибори 2020 року. Головними постачальниками голосів для партії мали стати «свободівські» мери обласних центрів.

Проте, несподівано для партійців мер Хмельницького Симчишин розпочав власну політичну гру. Справа в тому, що його прихід до влади по часу співпав із наданням місцевим громадам потужних фінансових ресурсів в рамках реформи децентралізації. Більше інших виграли мери великих міст. В бюджеті обласних центрів з’явилися кошти на ремонт і будівництво доріг, житлових будинків і прибудинкових територій. Тобто, тепер можна було не тільки обіцяти, а й результативно вирішувати проблеми мешканців Хмельницького, які накопичувалися роками. Відповідно, рейтинг Симчишина почав зростати. Паралельно мер став активно заходити в різного роду бізнес-питання.

Хитрість чи помилка?

Після досить жорстких перемовин з партійним керівництвом Олександр Симчишин погодився висунутися на місцевих виборах від «Свободи», Хмельницька обласна партійна організація «Команди Симчишина» припинила своє існування. Але навіть після цього хмельницький мер не полишив намірів завести своїх людей в міську раду. Він запевнив керівництво «Свободи», що не має жодного відношення до партії «Команда Симчишина». Каже, що це його прихильники самоорганізувалися і йдуть на вибори в міську раду.

Побачимо чи пройдуть українські націоналісти цей тест на стійкість, чи «Свобода» разом із «Самопоміччю» та «Укропом» залишиться в архівах історії. Щоправда, у неї, на відміну від названих проектів, є велика відповідальність перед націоналістами за просування української національної ідеї. Отже, цілком ймовірно, що трунарем цієї ідеї стане саме мер Хмельницького Олександр Симчишин.

Теги: Партія "Свобода",Інформаційне агентство, новини України, новини України і світу,політика
Автор: News Ukraine

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео