Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Американським вченим вдалося виростити штучні голосові зв’язки

Американським вченим вдалося виростити штучні голосові зв’язки
80439 ПЕРЕГЛЯДІВ

Іноді науковий прогрес та його швидкість лякає, адже сьогодні вчені навчилися друкувати судини та виростили штучний мозок, а на завтра будуть клонувати людей так просто, як знімати ксерокопію. Звісно, це гіпербола, але якщо зважити, що нещодавно співробітники американського університету Вісконсін-Медісон повідомили новину, про те, що їм вдалося в лабораторії виростити штучні голосові зв’язки, котрі дають людині найунікальніший інструмент – її голос, котрий здатен коливатися та вібрувати.

Для свого наукового проекту вчені використали біологічний матеріал хворих людей. Саме з нього були вирощені шари тканин штучних голосових зв’язок. Найскладнішим, за словами науковців, було відтворення унікальної м’язової будови даного людського органу.

Досліджували американці свій штучно вирощений орган на живому організму. Піддослідним учасником експерименту став мертвий пес, точніше його гортань, куди співробітники університету імплантували вирощені голосові зв’язки. Також до собачої гортані був прикріплений насос, який посилав вологе повітря. Результати експерименту дали просто фантастичні результати: штучні зв’язки вібрували аналогічно справжнім.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео