Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У квітні набуде чинності новий Порядок формування тем наукових досліджень для держустанов

У квітні набуде чинності новий Порядок формування тем наукових досліджень для держустанов
28185 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кабмін прислухався до рекомендацій МОН і спростив процес формування тематики досліджень та науково-технічних розробок, які фінансуються за рахунок коштів держбюджету. Новий Порядок націлений на ліквідацію пануючих бюрократичних перепон для звершення вітчизняної науки.

Нові правила затвердження дослідницької тематики відображає відповідний урядовий документ. Новий Порядок, який регулює цю сферу опублікований на сайті Кабміну і набуде законної сили з 1 квітня цього року. Запропоновані конкретні питання для наукових і науково-технічних робіт, на думку урядовців, спростять функціонування міністерства, національних академій наук. Обрані теми будуть опрацьовуватися вченими та науково-технічними розробниками в допустимому інтервалі від трьох до п’яти років.

За словами Лілії Гриневич, Міністра освіти і науки, чинна редакція є неоднозначною для трактування головними розпорядниками коштів з державної скарбниці. Натомість новий Порядок дозволить провідним установам на свій розсуд визначати провідні вектори наукових досліджень і технічних розробок. Водночас передбачене обов’язкове щорічне звітування перед представниками Нацради з питань розвитку науки і технологій, які можуть висловлювати пропозиції стосовно актуальності і доцільності обраної теми дослідження. Орган зможе висловлювати свої рекомендації і Кабміну щодо корекції кошторису, передбаченого на реалізацію того чи іншого дослідження. Відтепер в мережі розпорядники публікуватимуть відкриті переліки пріоритетних тем і розробок.

Науковий комітет Нацради з питань розвитку науки і технологій підкреслив, що необхідність в подібному документі є нагальною, тому ініціатива здобула необхідну підтримку.

Теги: лілії гриневич, міністр освіти і науки, кабмін, нацрада

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео