Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Вперше в світі робот провів операцію

Вперше в світі робот провів операцію
161632 ПЕРЕГЛЯДІВ

Живий організм вперше потрапив під скальпель хірурга-робота. Спеціалісти Університету Джона Хопкінса і Інституту передової дитячої хірургії шейха Заїду з допомогою робота STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) успішно провели процедуру з'єднання елементів тонкої кишки.

Раніше роботи не могли використовуватися в хірургії. Незважаючи на те, що вони роблять ідеальні надрізи, накладають шви, протягують нитки у вузли, якість їх зорових систем не дозволяє їм самостійно проводити операції, адже вони не помічають різниці між тканинами та внутрішніми органами. Візуальна система STAR побудована за іншим принципом – сприймаючи картинку через камери він моделює тривимірне зображення.

Під наглядом та керівництвом спеціалістів робот-хірург зміг провести кишковий анастомоз та накласти шви не гірше, ніж живий хірург. Лікарі лише інколи допомагали йому. За словами спеціалістів, STAR виконав понад 60% роботи самостійно. Проте він витратив на це у пять разів більше часу, ніж знадобилося б людині.

Вчені запевняють, що метою розробки робота-хірурга не є заміна живих хірургів, а лише демонстрація реальних можливостей роботизованої хірургії.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео