Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

На Плутоні з’явилася «Земля Венери»

На Плутоні з’явилася «Земля Венери»
161876 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Земля Венери» – таку оригінальну назву отримав унікальний ландшафт, який перетворив найбільшу карликову планету Сонячної системи – Плутон - в об’єкт пильної уваги дослідників з НАСА. Цікаво, що так звана «роз’їдена місцевість», зафіксована американськими астрономами, є незвичною як для всієї Сонячної системи, так і для Плутону.

Багатокутні блоки, розділені між собою темними широкими каналами, та ударні кратери, чий діаметр може складати до 25 кілометрів, становлять основу «Землі Венери». Варто відзначити, що історія наукових досліджень Плутону з початку відкриття карликової планети нараховувала немало сенсацій.

Так, раніше карлика вважали виключно звичайною планетою і лише з плином часу наділили її сьогоднішнім статусом. Проте у 2006 року дебати представників Міжнародного астрономічно союзу вимагали перекваліфікувати малого Плутона у вищезгадану звичайну планету.

Але цьому поки що не судилося статися: згідно офіційному терміну «планета», вага карлику, у порівнянні з усіма відомими великими космічними об’єктами Сонячної системи, складає лише 7% маси усіх тіл поясу Копейра – «домівки» Плутону.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео