Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Євген Нищук: Замість ідолів тоталітарного режиму має постати історична правда та слава про українськ

Євген Нищук: Замість ідолів тоталітарного режиму має постати історична правда та слава про українськ
109977 ПЕРЕГЛЯДІВ

До Дня Захисника України та Покрови Пресвятої Богородиці - захисниці українського війська у м. Дубно Рівненської області відкрито пам’ятник борцям за волю та незалежність України. У урочистій церемоніївзяв участь Міністр культури України Євген Нищук. До заходу долучилися також представники влади, атакож численні військовослужбовці з родинами, ветерани. Своїми виступами церемонію супроводжувалимуніципальна чоловіча хорова капела України ім. Л.Ревуцького, а також ансамбль ударних інструментів “ARSNova”.

“Наш святий обов’язок бути вдячними тим, хто протягом років боровся та бореться за нашу країну, наше майбутнє, за нас. В цей час випробувань, в час агресії РФ, ми щоденно на усіх фронтах виборюємонаше право жити вільно на своїй землі. Ми впевнено дивимось у майбутнє, ми почали декомунізацію та позбуваємося ідолів тоталітарного режиму. Позбуваємось, а що має постати натомість? А натомість маєпостати історична правда і історична пам’ять, має постати слава сучасному Герою” – сказав Євген Нищук.

“Рівненщина славний край - має і Героя Небесної Сотні, і Героїв АТО. І, коли питають, що ними рухало, що вело в боротьбі за Гідність народу під кулі снайперів, що надихає на боротьбу на сході України, я думаю, що це та тяглість, це та нерозривна пружна артерія, яка сягає княжої доби, наших січовиків, повстанців. Власне, це і дало нам зберегти наш характер – твердий, сильний, жертовний і героїчний”.

За словами авторів, робота над проектом – від задуму до втілення – тривала близько 20 років. Над скульптурою працювала група скульпторів, серед яких Олег Пінчук, Володимир Шолудько, СтефанЗагайкевич, Едуард Козерацький. За задумом бронзова фігура козака на коні символізує споконвічнуборотьбу українців за власну незалежну державу, постійну готовність дати відсіч ворогам, а такождемонструє велич звитяги синів України, незламність їх духу.

“Хотілосябподякуватиактивнимвідстоювачамідеї, всімхтопідтримувавнас, аджебільше 20 роківтривалацяроботаінарештівонаувінчаласьуспіхом, подякувативчителям, атакожтим, хтозаперечував – всецеробилонассильнишимитавпевненішими” – зазначивскульпторВолодимирШолудько.

“Образ отого славного козака, який врізався у нашу пам’ять і піснях, легендах, що символізує образ борця, готового попри все відвоювати волю і незалежність. Ця слава тягнеться крізь віки до славноїкозаччини, а потому - до держави УНР, до героїчної боротьби української повстанської армії і до славнихсучасних воїнів, які захищають Україну сьогодні. І цей пам’ятник – віднині ще один символ нашої боротьби івіри у перемогу!” – додав літературознавець, політичний та громадський діяч, почесний мешканець м.Дубно Микола Жулинський.

Освятив монумент Святіший Патріарх Київський та Всієї Руси-України Філарет. Завершився західсвятковим концертом, в якому взяли участь гурти Скай, Mad Heads та інші.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео